“JOOST! TAFEL DEKKEN!”

verslaving blog2“Joost! Tafel dekken!”

Het is een late zondagmiddag, Joost hangt onderuit op de bank, dommelt wat voor zich heen, glaasje wijn op het tafeltje, nog een halfvolle fles binnen handbereik. Hij hoort in de verte zijn vrouw Roos roepen, zij vraagt hem de tafel te dekken. Hij drinkt zijn glas leeg, staat met enige moeite op, dan vraagt hij zich af, waarom hij opstaat, hij hoort weer zijn vrouw roepen, zei ze tafel dekken? Joost loopt naar de kast, pakt een bord, zet het op tafel en gaat weer in zijn stoel zitten. Roos komt met de schotel met vlees, en ziet dat er voor één persoon gedekt is, terwijl het gezin uit 4 personen bestaat. Ze begint Joost uit te schelden, vraagt hem of hij denkt zo door te kunnen gaan, al vóór het eten bezopen. De rest van de woordenwisseling hoeven we niet te weten, want wat hier aan de hand is lijkt duidelijk: alcoholverslaafd !

Joost werkt als accountmanager bij een grote Bank, heeft veel contact met klanten. Joost is, wat wel wordt genoemd, een spiegeldrinker. Direct na het opstaan, terwijl zijn handen trillen, drinkt hij al een paar glazen. Dan pas wordt hij wat rustiger, en is hij in staat naar kantoor te gaan. Daar grijpt hij ook meer dan eens, tussen de afspraken door, naar de fles, die hij goed verstopt heeft in zijn bureaulade.Tussen de middag wipt hij graag even binnen bij het café op de hoek. Soms zien collega’s hem zitten, op een terrasje,  zij weten wat er aan de hand is. Voor klanten probeert hij zo goed mogelijk zijn dranklucht te verbergen met pepermuntjes en tabletten tegen slechte adem. Hij realiseert zich niet dat zijn gedrag steeds minder geaccepteerd wordt. Ook na het werk is Joost meer dan eens in het café te vinden. Hij vindt het gezellig, vindt dat hij het verdiend heeft, na een zware dag met soms moeilijke klanten. Ook ’s avonds, bij en na het eten drinkt hij regelmatig.

Wat is hier aan de hand? Waarom wordt Joost een spiegeldrinker genoemd? Een spiegeldrinker drinkt regelmatig, over de hele dag, hij kan pas enigermate functioneren, wanneer een bepaalde alcoholspiegel in het bloed bereikt is . Vaak merkt de buitenwacht niet, dat iemand volledig afhankelijk van alcohol is geworden, want wanneer de alcoholspiegel bereikt is, kan iemand zonder bovenmatig op te vallen de dag doorkomen. Wanneer geen alcoholgebruik is toegestaan, zoals bv. bij een ziekenhuisopname, ontstaan er grote problemen, en moeten er middelen toegediend worden, om de patiënt rustig te krijgen en te houden, ook om een delier te voorkomen. Dan pas kan een operatie uitgevoerd worden.

Een belangrijk probleem bij alcoholisten, en zeker bij spiegeldrinkers zoals Joost, is de ontkenning: ‘Ik kan er wel tegen.’  Velen willen niet erkennen of merken niet, dat er sprake is van een sluipend proces van afglijden. Maar door je te verdoven met alcohol los je de spanningen niet op. Denk eens aan de gezondheidsrisico’s. Incoherent handelen met gevaar voor valpartijen,  het gezichtsvermogen en vooral het geheugen worden slechter, de kans op lichamelijke ziekten wordt groter, het sociale leven lijdt eronder. Er zijn 500.000 alcoholverslaafden in Nederland, van wie er ruim 30.000 in behandeling zijn. Duizenden willen de hulpvraag niet stellen, en raken steeds verder in de versukkeling. Verslaving is een ziekte, waarvan je kunt genezen, mits…….

Misschien helpt het, wanneer je bij jezelf nagaat hoe een gemiddelde dag er uitziet. Was er sprake van spanningen, al ’s ochtends  vroeg, zie je op tegen de beginnende dag, worden de problemen op het werk of in je gezin je teveel, hoe ben je daarmee omgegaan, vindt je nog een rustig moment om met jezelf in gesprek  te gaan en een grondig onderzoek naar jezelf te doen? Probeer een actieplan te maken om een vicieuze cirkel te doorbreken, spreek met iemand die je vertrouwt, accepteer hulp. Wees er zeker van dat er veel mensen zijn, die willen helpen, en dat de verschillende hulpinstellingen er ook voor jou zijn!

Trek jezelf uit het moeras, je moet de regie over je leven terugveroveren,  daarvoor moet je vechten, want ook voor jou geldt: ‘Je kunt meer dan jezelf denkt en anderen voor mogelijk houden’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *